Friday, April 9, 2010

Post terpesong kronik

Aku macam banyak gila benda nak buat. Tapi tulah, malas. Suka procrastinate (aku start guna perkataan ni sejak aku dengar dalam lagu Simple Plan. Tengok, dengar lagu Inggeris pun boleh belajar tau) sampai berminggu-minggu. Buku-buku yang berbelas beli dekat bookfair tu aku baru habis baca satu. Pemalas cam kjegergfrfgurfgrvjrfkur. Entahle. Memang ada niat nak buat semua benda tu. Tapi setiap kali teringat nak buat takde mood pulak. Leceh betol.

Aku pegi Genting semalam. 1st time. Best la jugak Genting tu. Roller Coaster die cam bapak ah banyak. Adala dalam 30 kot. Hahahahahahhha. Yang aku paling suka roller coaster nama Corkscrew. Tinggi gilaaa lagu gilaaa banyak gilaa pusing sampai pening gilaaa. Flying coaster (roller coaster meniarap) pun aku naik jugak. Dahla kene baya RM10. Tepapetah Genting ni. Tapi yang tu aku tak suka sangat. Badan macam kena baling-baling dalam roller coaster tu. Adala beberapa lebam dekat badan aku ni. Tapi kebanyakannye disebabkan Spinner tu la. Tak user friendly(?) la die punye buaian. Lebam belakang peha aku tak pasal-pasal. Tapi best sebab dapat angin. Hoho.

Tapi keciwa jugakla sebab Space Shot tutup. Maintenance pejadah haram tah. Huu nak naik gila benda tu. Bapak tinggi doh. Tapi tak leh lawan Giant Drop. Giant Drop tu tinggi dekat 40 tingkat kot. Masa naik tu, nak dekat satu Gold Coast aku boleh tengok. Udara sungguh nyaman pola itu. Syiok.

"The Giant Drop is the world's tallest and fastest amusement ride (not including rollercoasters), located at Dreamworld in Australia. The ride stands 120 metres high and accelerates to speeds around 135 km/h. The Giant Drop opened to Dreamworld in 1998, sharing the Dreamworld Tower structure with the Tower of Terror, which opened the previous year. The eastern side originally had a "pre-drop", where riders would be dropped a few metres before slowing down by use of the ride's fail-safe magnetic brakes only to be dropped the full distance moments later. This ride programme was discontinued by way of adjusting the braking fins on the tower to make them no longer functioning. Patrons can still feel it begin to drop by the short moment after the vehicle is detached from the Raising system. At the end patrons back down at the rig sites of Giant Oil Company" - Wikipedia

Awsum gila kan.

Haha tengok gamba ni.
Muka aku lebih kurang camni la masa naik. HAHAHA. Masa turun tu 139km/h memang kaki kau tak boleh bengkok. Straight kedepan je. Sebab angin tolak kot. Boleh nampak tinggi dari sini. Heh.

Ok tetiba menyimpang pulak kan crita pasal Dreamworld. Korang layan jela eh. Manatau dapat tips-tips berguna dari sini. Hahahahah.

Dekat dreamworld ada 6 thrill rides. Memang kaw-kaw sakai punya rides la. The Giant Drop ni salah satu je. Ada lagi lima. Masa aku pergi tu ada 5 je. Aku rasa yang Motocoaster ni baru tambah. Dia cam roller coaster. Tapi naik motor(?)

Err. Macam wtf jugak pun ade. Apahal tah muka semua ceria. Hahagahgahga.

The third one(?) is Tower of Terror. Mula-mula aku dengan Tyah ingat ni yang Giant Drop. Because they were attached to the same tiang. Bila dah beratur nak dekat sampai baru perasan, "EH NI ROLLER COASTER PATAH BALIK TULAAAAA!"

Yang ni memang takda ah kat Genting. TOT ni stat-stat teros pecot 120km/h. SAKAI MEMANG SAKAI. Aku duduk depan sekali dengan lagi dua orang mat saleh mana tah. Tyah penakut walaupun ada peluang nak duduk depan tapi die nak duduk belakang jugak sebab takut -_- annoying betul pegi themepark dengan die. Hhagahaghag. Yang uniknye roller coaster ni, Lepas die dah pecut and naik separuh tower tu, die patah balik. Macam reverse laju-laju. HAHA AWSUM KAN KAN KAN.


Tengok die share tower dengan Giant Drop. Tapi die naik macam 3/4 jalan je. Gila nak naik sampai habis -_-

Lepastu yang paling best, The Claw. Yang ni memang sumpah best dijamin 1834683873%. Ni first ride aku sebab die dekat dengan pintu masuk(?) Macam pendulum yang bosar.
Nampak pun seperti sangat bes ya bukan? Memang stomach korang aku lurch sepanjang masa. It's like a big mofoing swing! 839478934 stars for The Claw.

The wipeout was my least favorite ride. Ayah panggil 'Putti Karnem'. Which supposedly means like, uh , perah kain in Tamil or something. Because it was exactly like you were being..perah-ed.

Look,

Me no likey. I didn't wear any shoes at that time because, um, all the other mat salehs didn'd and it looked kind of cool. Hahahah. But sompahlah kan the during the whole ride all I did was letak tangan atas kepala untuk tahan tudung dari tercabut. Violent gila babs ride ni. Ada similar version dekat Cosmo's World. I wouldn't ride this again. Ever.

Last but not least, we have the Cyclone! It's just a regular roller coaster. Nothing special kot. But I'll remember it forever because Mak and Ayah went on it HAHAHAHA. Mak was like 52 and Ayah was 54. CAN YOU IMAGINE 50 YEAR OLDS ON A HIGH SPEED ROLLER COASTER? They had cameras on the rails so you can see your picture after the ride. MAK PUNYA TUDUNG DAH SEPARUH KEPALA KOT HAHAHAHAHAHAHHAAGHAGAGA. MEMANG SOMPAH LA LAWAK GAMBAR TUUU. Tapi tak beli sebab mahal. Huu.

So kalau nak pergi Dreamworld ajakla saya lagi ok. Rides dia memang out of this world la. Kesimpulannya, Genting takboleh lawan Dreamworld. Hahahah.

Terpesong sungguh post ini.

3 comments:

syazana zahidah said...

HAHAHHAA!!ko ni..mmng lahh.MALAYSIA kann

Aika said...

HAHAHAHAH. MALAYSIA MEMAAANGG.

ceLy. said...

kau patot try universal studio kat singapore. sgt syiook. :)