Tuesday, July 20, 2010

Keling

Just now I went to the convenience store dekat Blok B sebab nak teman Aisyah beli cardboard untuk presentation die esok. And then masa Aisyah nak bayar dekat kaunter, masuklah 3 orang budak lelaki econs. Sorang tu schoolmate aku. Tapi die tunggu dekat luar je. Yang lagi dua orang masuk beli air.Lepastu diorang beratur belakang aku dengan Aisyah. Aku perasan jugak diorang macam pandang-pandang. Tapi peduli lah sebab one of them classmate aku masa sekolah rendah. Lepastu sebab Aisyah bayar lama sangat aku pun keluar la tunggu kat luar.

And then mase Aisyah dah habis bayar she came to me and said, "Awak tau tak diorang mengutok awak kat belakang tadi?" So I asked, "Ape diorang cakap?" But Aisyah seemed very reluctant to tell me. So I pestered her and she told me, "H (my classmate) cakap dekat kawan die lagi sorang, ni la Atikah M Gazzali." Lepastu kawan die tanye, "Sape?" and then die reply, "Yang keling tu"

Masa Aisyah cakap tu tersentak hati aku. Serious sampai dah umur 19 tahun ni pun kalau ada orang cakap keling depan aku although it's not directed to me pun serious aku terasa gila. Mana tak, dari darjah satu kot aku kene ejek keling, kicap, hitam etc etc. Semue bende yang menggambarkan hitam lah aku dah kena. Selalu jugak aku menangis masa sekolah rendah dulu. Nasib baik ade Tyah. She always has my back. She knows what kind of hardship I've been through. Sepanjang zaman sekolah aku kena ejek sampai masuk sekolah menengah. That's the main reason why aku ada critical self-esteem problem. Setiap kali kena buat presentation time sekolah mesti aku menggeletar macam orang nak mati. Takut.

Aku takut masa aku berdiri dekat depan nanti tiba-tiba ada orang jerit Keling. Takpon Parya ke. And all those other names they like calling me. Aku taknak kena public humiliation. Lama jugak aku lawan sorang-sorang dengan problem ni. Masa sekolah dulu kalau jalan depan budak lelaki pun aku jalan laju gila sebab taknak bagi diorang notice aku takut kene ejek. Lepastu diorang nampak aku jalan laju diorang ejek pulak aku jalan gelabah. Sigh. Susah betul nak puaskan hati semua orang. Impossible kan?

Aku ingat dah masuk Uiniversiti ni dah takde dah orang nak ejek-ejek aku. Tengok-tengok ade lagi. I thought everybody is already grown up. Takde dah name calling-name calling ni. Like c'mon la, macam budak sekolah rendah gile kot main ejek-ejek. Serious aku rasa nak menangis bile dengar Aisyah cerita tadi. Aku ni bukannya kuat sangat. Nampak je macam bodoh-bodoh tak betul dekat lua tapi aku memang cepat gila boleh breakdown sebab benda-benda macamni.

Bile die cakap perkataan keling tu aku automatik teringat zaman sekolah aku. Dari darjah satu sampai form 4 aku endure benda tu weh. Nearly 10 years aku kena ejek. Aku tak pernah ejek balik. Aku diam je sebab aku tak suke cari pasal. Memang aku rasa aku buruk gila time tu. Memang rasa keling gila. Hitam gila. Aku ingat lagi masa aku naik form 2. Awal tahun lagi. Ada sorang classmate lelaki aku cakap daki kat badan aku gosok-gosok tak hilang sebab tu aku hitam sangat. And masa aku form 1 diorang main suluh-suluh torchlight kat belakang aku sebab diorang kata kat depan tu 'gelap sangat tak nampak'.

Cakap jelah apepun yang menggambarkan benda hitam semua aku dah kena aku rasa. Parya, afrika, keling, india. Memang aku dah lali dengan semua tu. Dah jadi benda biasa dalam hidup aku.

Tapi aku paling terasa dengan schoolmate aku tu. Haritu aku pergi arts department dengan Aisyah nak setelkan something. And then aku nampak die kat dalam office tu. Aku buat muke kat die sebab selalu kalau kitorang nampak pun tulah care kitorang nak acknowledge each other. Tapi haritu aku buat muka kat die, die buat bodoh je. Sebab time tu die dengan membe die lagi sorang daripade dalam kedai tadi tu. Aku dapat rase yang die malu kawan dengan aku. Sebab aku keling. Sebab kulit aku gelap. Sebab aku tak putih and cantik macam kawan-kawan die yang lain. Aku terase gile die buat macamtu. Aku kenal die dari sekolah rendah kot. Tapi manusie memang banyak ragam kan. Aku dah malas nak cakap banyak.

Sebab tu aku selalu terbayang-bayang bestnya kalau aku kulit putih. Mesti childhood aku tak traumatic like it was. Mesti semua orang nak kawan dengan aku. Mesti takda orang yang malu sebab kawan dengan aku. Tapi tu kalau lah aku kulit putih. Aku memang dah embrace the fact yang kulit aku gelap. Tapi bila jumpa dengan orang-orang macamni yang buat aku lemah balik. Aku dah tak larat nak lalu that phase lagi. I just can't go through it anymore. I still remember that stinging unbearable pain I always felt whenever people call me names. It hurts. It just hurts too much.

And I don't want to feel it anymore.

19 comments:

ceLy. said...

oh my god!! let me kill that guy for you! D:
rude okay. -_-"

Aika said...

HAHAHAHAHA. orang macamtu kalau makin dilayan makin menjadi jadi :)

Ftn Fth said...

awak tak putih pun kulit awak cantik, licin. bersyukur & sabar byk2 ye =D

syazana zahidah said...

tka.criously aku nak hug kau sekarang.kuat doh.

Aika said...

that has to be one of the nicest thing anybody has ever said to me. thank you for your awesome words fatin :)

Aika said...

nana, dekat je dorm aku dengan kau ;D

Asif said...

Bilal pernah dikutuk hitam oleh sahabt-sahabat even selepas Islam - dia dimuliakan di sisi Allah, mcm purnama wajah dia.

Assabrun jamil..
Patience is beautiful (btol ke? x amik BEN..)

Syafiq said...

Oh darling !!! adakah budak2 econs y rumate I tuh ???? hish !!! teruknyerrr :(

W M Najib said...

biar kulit gelap,
tapi jangan hati yang gelap.

sabar babe.

Allah ma'ik!

amiey.N said...

heh. muka putih pun kalau penuh jerawat and scars buat apa? kulit gelap la untung, susah nak dapat skin effection. warna bukan ukuran aika. yang penting dia terbukti LEBIH kurang pandai sebab kutuk orang macam tu.

nnt kalau tiba tiba muka dia TERtanned secare luar biasa and tak hilang2, aku lah org pertama yang nak tolong gelak untuk kau :)

Aika said...

i love my awesome friends ♥ ♥ ♥

Kartika Azmi said...

sabar tikah.awak lawa la!!! tu la melayu,gelap skit je,nak cakap buruk,nak stereotype.

Aika said...

ceh macam cakap pasal masalah umat pulak kan. hehe :D ke memang betul ni masalah umat :|

asiah rosedi said...

geram gile kite bce blogpost awk ni. bodoh la mrk2 yg ejek tu.. mcm la diorang ut fair sangat kan. well, maybe they are, tp hati diorang gelap mengalahkan jalan tar.
tak payah sedih. there are so many people out there who appreciatte you the way you are..
atikah ghazali
my best friend sc 1997 <3
!!!
don't be sad
cheerio!!!!

Aika said...

asiah :')

ani arishah said...

aku pun selalu kena sioddd
benci aii budak lelaki tak matang nih
takde ***e!
haha

Aika said...

BODO SHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!! HAGAHGAHAGAHGAHGAHGAHGAHAGAHGAHGA

Dena said...

bodoh gila diorang , dapat bini keling betul baru tahu.

Awak gelap pun awak cantik kak tika , yang kulit putih tu pun bukan semuanya lawa alahai.

awak cam awek(wtf) bollywood ,cantik! eh terlebih lebih pulak puji.

but betul ah , lantak pi ah.

mungkin diorang bengang nak ngorat awak tak dapat kot kak tika , :)

chill , hati diorang dah malap gelak hitam legam duk hina hina orang.lagi kesian.

Aika said...

dena, if there was a like button for comments i'd like yours 3000 times :)