Monday, September 13, 2010

BEN

Aku baca dalam blog kawan-kawan aku ramai yang kena kutuk kaw-kaw dengan relatives bila diorang cakap diorang amek BEN.

So adakah relatives aku cacat atau apa kerana tidak mengutuk?

Seriously, nobody kutuks me sejak mereka tahu yang aku ambek BEN. Dalam kalangan sepupu aku pun aku sorang jelah yang amek language setakat ni. Yang lain semua Accounting, Pharmacy, Medic, dengan IT. Kumpulan-kumpulan tu jelah. Ada uncle aku sorang ni siap cam amazed gila aku amek BEN (mungkin sebab dia pun suka language walaupun dia mengajar Math) so setiap kali berkumpul ramai-ramai dia akan mula bercakap Bahasa Inggeris dengan aku (which I'm not really comfortable with because I don't like speaking English with people who know Malay ._.) dan tanya things like "What have you been learning in this course?" "Is it a nice course?" "What do you learn, really?" or something like, "Have you read this book called blablabla? You should really read it because the author blablabla and the writing style is very blablablabla" and that can be very awkward seeing that before this I didn't really have lengthy conversations with him like he's trying to make now so, yeah. It can be very awkward with the obligatory sounds of  "Ohh."s and "Ehh."s.

So anyways, I feel really comfortable taking BEN because I personally think it's an awesome course because all my BEN friends are awesome ♥ and because I find it mentally and physically challenging. Pergh ayat dah macam apa ke.

But there's only this one thing that has been bothering me about budak-budak BEN ni. Orang selalu cop budak-budak BEN jeis budak-budak yang social, gedik, takmalu, suka tarik perhatian etc etc. You know lah, the kind of people yang mintak kaki. So if you mess up and kena saman ke ape and bila dia tanya course you answer BEN they'll automatically say, "Huh patutla. Budak BEN rupenye" it's like we were born to be trouble makers or something. Kalau ada gossip-gossip budak mengandung ke apa perangai syaiton ke mesti orang tanya dulu, "Budak BEN ke?" sebab konon kalau betul tu budak BEN it's like "Ohh no wonder la."

I really do not like that kind of mentality because hey, aku pun budak BEN jugak ok and sedikit sebanyak tempias jugak kena aku. Ni dah macam sebab nila setitik, rosak susu sebelanga. I mean, bukan semua budak BEN macamtu. Adalah certain few, tapi tak perlu langsung la nak stereotype kitorang sampai macamtu sekali.

Most people selalu look down dekat budak-budak BEN and have shitty thinking towards us and budak-budak BAR dengan IRK kena praise habis-habis . Aku bukan nak buat controversial statement ke apa but it's essential for you to really get to know somebody before you judge them. Kau tengok luar je tak cukup la, serious tak cukup. Melainkan kalau kau memang a judgmental tard semua orang kau nak judge ha tu memang takleh nak cakap ape la.

But seriously, bukan semua orang macam yang kau fikir sebelum kau betul-betul kenal orang tu. Kawan-kawan aku pernah cakap first time diorang tengok aku muka macam sombong tak friendly langsung. Tapi lepas kenal confirm lah perception tu berubah. Cuba kalau they didn't even make the effor to get to know me. They'll probably spend the rest of their lives thinking that I'm a stuck up arrogant looking bitch. You have to get to know people la before you pass judgments. Don't just simply make unwarranted assumptions sebelum kau kenal orang tu and then spread rumors based on your assumptions. Tu bangang namanya.

Peh jauh pulak aku membebel. Ha tu jelah aku nak vent pun. So in conclusion, BEN is an awesome course designed for awesome people :)

9 comments:

sinra said...

Love this post! :)

Aika said...

loool. thanks arnis! :D

kiko kiki lala said...

HELL YEAH! ;D

Aika said...

rurz :D

ceLy. said...

BEN RULES BEBEH!

ani arishah said...

family aku pun xkutuk ke apa kakak aku ambik ben tp pasal mentality tuh mmg betul ahh wehhh
mcm dulu aku kena kutuk sbb masuk skolah teknik tsk tsk

Anonymous said...

Thank you, that was extremely valuable and interesting...I will be back again to read more on this topic.

Kartika Azmi said...

haa memang pun! slalu gk kena ni

Syafiq said...

It will be super duper awkward if U have BAR @ IRK frensss ::: :PPPPP