Tuesday, September 7, 2010

Post muslimah solehah wa cakap lu

I find this article very very interesting dan membuka minda. Petang tadi pun aku google cinta dalam Islam sebab aku nak tahu apa yang aku buat ni betul ke salah. Tapi kebanyakan artikel yang aku jumpa cakap tak salah menyimpan perasaan terhadap orang lain :) Yang jadi salah bila perasaan tu diluahkan padahal dua-dua belum ada ikatan lagi.  Hence leading to couple lah dating lah apa lah et cetera.

So dear awak whom I have been liking for about 7 months now, saya takkan cakap yang saya suka awak directly in your face because that would defeat the whole purpose of being in love from the Islamic perspective. I think I'll just wait until the right time (which is like another 4,5 years) before I send somebody to ask you if you're interested in me as much as I am interested in you. And while I know that there's a possibility that you would say no because you'll prolly have someone better by then whom you're a lot more interested in, I think it would mean absolutely no harm if I try my luck with you. After all, who knows that we could, perhaps, end up being together dalam ikatan yang halal :)

And I will tell you right here and right now. If you say no, then I would of course be heart broken because like DUUHH who wouldn't. But that doesn't mean that I'll keep blaming you for my miserable single life or stick huge pins in a voodoo doll version of you. Rather, I would want to thank you for an honest answer and I would probably wish you a happy life with whoever you would choose to be with. I think I have matured in a sense that I know eventhough I could like somebody very very much, it doesn't mean that I'll end up hapily married with that guy. Anything could happen and I won't be ignorant about that. It's better to embrace the reality and move on with your life rather than living in a time warp.

But THAT is what I would do, if you say no. But if you say yes, then it's a whole different story :)

Lelaki yang ikhlas dengan cintanya terhadap si perempuan akan terus datang jumpa mak bapak si perempuan ok. Gentleman sikit. Tak main lah lamar-lamar "Would you be my girlfriend" lah apa other craps lah. Tak proper la macamtu. I want my relationship with my future husband to be blesses with Allah from Day 1. From the day lelaki itu datang rumah untuk berjumpa dengan mak bapak. Oh and satu lagi, sepanjang tempoh pertunangan(?),  I do not want to go out with you, walaupun dibenarkan dengan kehadiran mahram. And unless pasal something important like membeli barang hantaran(?) or something like that. Kalau setakat nak keluar makan-makan jumpa-jumpa sembang-sembang taknak lah. Lepas kahwin nanti baru best boleh keluar jalan-jalan pegang tangan terussssss hikhikhik.

Oh and is it possible if I want the most minimal contact with my future husband? Like, message kalau penting etc etc etc. Aku takut betul kalau hubungan aku nanti tak dapat berkat dari awal. I don't want to end up in a crappy marriage just because mulakan hubungan dengan cara yang salah. I want to end up in an awesome marriage yang ada blessing Allah all the way :) Tapi sebelum tu kena senonohkan perangai dulu. Cakap je taknak buat benda-benda ni nanti sebab Iman tak kuat buat jugak -.-

Oh and one more thing, saya takkan kahwin dengan awak selagi saya tak sayang Allah lebih dari saya sayang awak :) (kena work betul-betul bab ni) Sebab cinta yang betul itu adalah cinta kerana Allah yang boleh membawa ke syurga yaw. Bukan cinta plastik murahan yang banyak bersepah ada zaman sekarang.

Harap-harap impian saya ni jadi kenyataan. Harap-harap sangat.

P/s: Segala yang ditulis dalam post ini adalah benar-benar belaka walaupun nampak macam tak betul sebab personaliti saya yang bukan seperti ini diluar. Saya ni nampak je macam ni. Tapi dalam saya awak mana tau :)

8 comments:

Anonymous said...

i love this post
:)
oh,i'll pray for u

Aika said...

thankyou AYUNIE :P

Anonymous said...

Mana kau tau ayunie ?? ntah2 orang lain ?

ameerazman said...

awww, tic. this is sweet. i'll pray for you, love.

BTW, something has been bothering me. fuhh.

Aika said...

anon: i just do :D

mee: :DDD what what?

W M Najib said...

gd lck!

"kalau semua nak dedahkan sekrang. tatahu nak dedah kan apa lg msa kahwin nanti"

:)

Aika said...

thanks najib! :)

Iman said...

insaf kejap.