Monday, November 1, 2010

Tasik Berissss

Pada hari Jumaat yang lepas, saya bersama Mak dan Ayah telag pergi bercuti ke Kedah (I thought we were going to Penang ._.) kerana ayah mahu berjumpa dengan rakan-rakannya sewaktu zaman bujang dahulu dan oleh kerana Ayah adalah orang Pulau Pinang, maka logiklah jika dikatakan kebanyakan kawan-kawannya berketempatan(?) di sekitara Kedah dan Pulau Pinang.

Sekarang baru aku ingat kenapa aku benci buat karangan BM.

So anyways, we went to this really secluded place where that uncle's house is located. That place is called Sik wtf. Really, there are so many weirdly called places in Keday. Sik, Beris, Nami, Weng, Gurun. Adakah orang Kedah terdahulu terlalu malas untuk menamakan tempat-tempat disini? Hmm. So then we went to his house and had lunch there. TANAH RUMAH DIA BESAR GILA WO. Macam boleh buat mansion dalam cerita-cerita Mexico yang kerap ditayangkan di TV3 dulu-dulu. Tapi sekarang dok sibok tayang cite Indon. Hoh.

Lepastu rumah die macam macam di tengah-tengah hutan. HOHOHO. Ok exaggerate sikit. Takdalah hutan mana pun. Tapi macam kampung dalam erti kata sebenar la. Belakang rumah dia ada satu bukit yang dinamakan Bukit Enggang sebab ada banyak burung enggang. Figures. Tapi best gile uncle ni macam takpayah pergi market sebab kawasan rumah die mega luas so he plants whatever vegetable he wants and he also has this little pond tempat die bela ikan sungai and then the best part is he has this chicken coop with so many species(?) of chicken omg.

Ada ayam belanda, ayam selasih (yang ni cantik gila bulu die like dot dot hitam putih and then bentuk die macam burung Emu tapi kecik sikit), ayam gajah (OMG AYAM NI HAHAHAHA. It's like ayam biasa tapi 3x bigger.  BESAR GILA WEI), and ayam peru? Abendatah ayam peru tu aku pun taktau masa tengok tempat ayam tu die kate ayam peru menyorok hohohohoh. Ayam belanda die cam besar gile sketlagi jadi lembu.

And theeeennn, lepas round-round rumah die die bawak pergi tempat penginapan kitorang dekat Beris. Well actually dekat Tasik Beris. Macam Tasik Kenyir sikit tempat ni tapi macam tak ramai orang tau I think so very cantik serta tidak tercemar. Activities pun tak banyak sangat sebab tak commercialized kan tempat ni. River cruise semue tu takdela. Hoho. TAPI SERIOUS AH CANTIK GILAAAA. This is only place that I took pictures of sebab sangat cantik lalu telah paksa Mak untuk ambilkan gambar (walaupun angle gambar yang diambil oleh Mak adalah sangat keji T_T)

Sila tengok gambar dari bawah keatas kerana upload adalah jadi pelik lalu gambar bermula dari bawah.

 Emak yang sungguh gembira sekali dengan pemandangan tasik.
 Muka keji setelah duduk 5 jam dalam kereta lalu malas nak pakai tudung dengan elok kerana bila tidur dalam kereta dan bangun maka tudung adalah berupa sangat haram.
 Nun jauh disana kelihatan kawasan menternak ikan tilapia (talapia?) merah. Banyak sungguh ikan-ikan disitu. Jambatan kesana pula bergoyang-goyang dengan rakus sekali.
 Emak berposing di tangga turun ke jeti tasik.
 Emak saya dan anak bongsu emak saya yang bermuka keji. Emak adalah tidak puas hati kerana Ayah belum kemari melihat tasik yang indah lagi permai lagi.
 Ayah akhirnya turun dengan penuh gaya. Tepi itu adalah rumah penginapan kami yang agak best. Bersih pula itu.
 Suruh emak tolong ambil gambar konon-konon menikmati pemandangan tapi tak berapa jadi ._.
 Emak menikmati pemandangan daripada jeti kecil di tepi tasik.
 Disebabkan angle gambar yang emak ambil adalah keji, maka saya nekad mengambil gambar sendiri di tepi tasik dengan angin kuat tidak berapa sepoi bahasa.
 Emak saya berposing di jeti kecil berlatarbelakangkan ayah saya dan rakan-rakan.
 Emak saya berposing di pondok kecil sebelah tasik.
 Gambar hidung emak saya.
 Pemandangan tasik pada waktu pagi keesokan harinya. KABUS GILA MACAM CAMERON HIGHLAND EURFGUEKWGWKEYIKRTGIRGFILGYRT
 Background die cantik gileee. Kalau bawak kemere kan bes ._.
 Macam Cameron Highland punya jalan kaaann. Minus the tasik. Hahaha.
 Ayah secara random memakai kopiah di dalam kereta.
Jalan nak pegi Tasik Beris. Macam Cameron Highland sikit pun ada.
 Cuaca pagi di Tasik Beris. Sungguh sejuk sehingga awan pun turun ke bawah(?)
 Goodbye Tasik Beris.

Jadi kesimpulannya tempat ini adalah sangat best sila pergi berkelah ke sini.

8 comments:

Syafiq said...

Ouh... aq pernah ke sini, tp taklah ke situ :: just lalu2 n berenti kejap :: dr dulu nak holiday situ, tptadapat2 lagik :(

kalo honeymoon strategik x ???

Aika said...

HAHAHHAHA JOMLAH WEH KITA HONEYMOON KAT SINIIIIIIIIII :D

ceLy. said...

gambar hidung mak kamu ._.

Aika said...

HAHAHAHAHAHAHAHHA AWESOME KAN HIDUNG MAK SAYAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Syafiq said...

Knapa mak kau x mcm BOLLYWOOD ???

Aika said...

HAHAHAHA KUAJA LA SYAFIQQ. mak aku melayu asli ok. bapak aku je yang macam bollywood ._.

ani arishah said...

talapia lah weeeeeeehhhhhhhhh

tiyacun said...

sal ayah random GILA pakai kopiah dgn baju kerja! HAHAHAHHAHAHAHAHAAH! ayah comey <3