Thursday, May 6, 2010

Blog paling bes pernah aku jumpa

http://milkyway25.wordpress.com/

Haritu aku search dekat google pasal hadith yang mengharamkan lelaki dan perempuan bukan muhrim bersentuh. Lepastu aku jumpala satu article yang link pergi this particular blog. And I spent the whole night reading one article after another.

Aku suka approach si penulis (walaupun dia selalu copy paste tapi ada jugak yang dia karang sendiri) dalam penulisan dia. Paham-paham jelah kan umur-umur dia kalau kena teget dengan method dakwah yang salah haram jadah la kita nak pulang ke pangkal jalan. Tapi bila aku baca artikel ni rasa tertarik gila. Sebab approach dia macam sangat sesuai untuk budak-budak dalam range umur aku ni. In my opinion la kalau korang baca taktaula pulak.

Artikel dia banyak copy paste dari Iluvislam.com dan disebabkan aku malas nak bukak webiste tu sebab selalu tersasar ke ruangan resipi(?) so aku baca jelah through blog ni sebab dia macam tolong narrow down kan artikel tentang isu-isu yang berkaitan dengan budak-budak zaman sekarang. Mainly pasal hukum hakam la dia ketengahkan. Pasal couple etc etc. Sebab tu aku suka baca ehehehehe.

Bukan baca sebab gatal okay. Camnilah, aku pun manusia biasa jugak. Lagi-lagi tengah 19 tahun ni. Rasa macam hormon gatal tu naik laju betul. Tambah-tambah pulak keliling aku bukan sikit kawan-kawan yang ada boifren, girlfren. Aku bukan nak judge diorang tapi biasalahkan, rambut sama hitam hati lain-lain. Ubat kau tak semestinya ubat aku. Boleh jadi ubat kau tu racun aku. Korang nak ada pasangan, bergantunglah. I won't love you guys any less, honestly.

Tapi cara aku lain. Selalu aku memang senang mengalah dekat peer pressure tapi sejak kebelakangan ni Alhamdulillah aku dah ada self control sikit. So taklah senang sangat terpengaruh.

What I'm trying to say is, lain orang lain cara la kan. Korang mungkin kena ada pasangan tu kalau tak rasa dunia kosong ke ape, aku taktaulah. Tapi untuk diri aku memang aku dah letak kat belakang hal-hal ni. Susah tu memang la susah gilaaaa nak tahan diri dari following the norm tapi bila aku baca artikel-artikel macamnikan, semangat self-control aku tu naik balik. So takdalah rasa loser sangat bila orang letak gambar dengan boifren or post status pasal hari yang menggembirak bersama boifren etc etc.

All those articles that I've read macam recharge untuk diri aku sendiri. Serious aku cakap, aku bukan dalam kategori orang alim-alim tudung labuh ni. Nak terpesong tu tak amek masa lama pun. Sebab tu kena ada self control kan. Sampai bila kau nak biar syaiton control kau? Bila kau start ada self-control, insyaAllah Allah akan ada dengan kau. Allah akan tolong kau. Tapi kau pun sedarlah diri tu. Kalau tak mintak tolong dengan Allah jangan harap Allah tetiba nak tolong kau. Kena mintak la baru dapat kan?

Pergh jauh pulak aku menyimpang. Tapi serious ah, try je bukak blog tu. Kita kalau hal-hal agam ni susah betul nak bukak. Ye aku tau. Aku pun macam korang jugak. Kadang-kadang kalau nampak pages macam "I love Prophet Muhammad" dekat facebook tu pum korang join sebab rasa guilty kalau tak join kan? Aku taulah. Been there, done that. (Janganla aku sorang je yang buat macamtu malu gile ok)

So try jela eh baca some of the articles. Aku tak paksa pun. Kalau terasa nak bukak, bukak la. Kalau tak, sorry takleh tolong ehehehehehhe. HAHA takde ah. Senang crita korang bukak, look through, kalau tak suka boleh tutup ok? At least I've done my part menyebarkan benda baik. Hihi.

Btw, semalam Meme tunjuk aku dengan Tyah ada video kat facebook ni, one of her friends upload. Pasal animation cerita Habil dengan Qabil, made by Indonesians. Sangat best okkkkk. Nanti kalau boleh aku nak mintak link nak post dekat facebook. Ada 5 parts semuanya. Tapi memang best ah.

Tak terpike pulak aku yang Qabil tu manusia pertama yang membunuh kat dunia and so, die kene tanggung dosa semue orang yang membunuh lepas die. Boleh bayangkan tak betape banyaknye dose die kene tanggung? Dengan orang bunuh suka-suka, dengan orang bunuh dalam perang. Haishh nak pike pon takut.

Moralnye, janganla mulakan sesuatu kejahatan tu. Nanti ada orang buat kejahatan yang sama lepas kau, tak pasal-pasal kau kena tanggung. Dari timbangan pahala kau berat, tak pasal-pasal jadi ringan. Nauzubillahiminzalikanfusina.

Okeh aku tak mandi lagi ni. Enjoy the blog everybodehh!

7 comments:

kiko kiki lala said...

terima kasih kerana memberi link belog ini.
:)

Aika said...

sama-sama kiko! :D

ameerazman said...

love it! thanks :D

Aika said...

welcome meeeee :P

.huda. said...

kte da bc blog ni,

hm

panjang ekk.

hahah

btw, thanx

Aika said...

mana awak jumpaaa? :D

welcome bebeh xD

misfaida said...

tkozz, memang bagus blog tu. tenkiu sangat2. kte nak promote kat orang pulak. menajalankan tugas! ahahha :D

happy~